top of page

Буря потопи българската яхта "Фурия" в Атлантическия океан, екипажът е спасен.

Важното е, че те са живи и здрави. Тези двамата герои бяха за нас най – добрите в тази регата и са нашите морални победители. Сигурни сме, че няма да се откажат да плават и да печелят.

Ужасна буря е потопила лодката на смелите бургаски състезатели Михаил Копанов и Диан Зайков. Те са добре, спасени са от канадски екипаж, но лодката им "Фурия", с която успяха да прекосят света, е потънала. Екипажът с яхтата отплаваха на 29 май от английския град Плимът за да станат част от най-старата презокеанска ветроходна регата за непрофесионалисти OSTAR, по същия маршрут, по който корабът „Титаник“ е плавал към Съединените американски щати през 1912 година.

Финалът е в Нюпорт, щата Роуд Айлънд. Участват общо 22 ветрохода - 16 в класа за "самотници" и 6 при двучленните екипажи, един от които беше нашият. Шампионите ни бяха решени да се борят за най-доброто българско постижение по този маршрут - 22 дни, 9 часа и 12 мин. В събота вечерта двамата смелчаци, които до преди шест дни бяха втори в класирането, а преди ден поведоха в най-тежкия преход през Северния Атлантик, са преминали през буря с вятър близо 100 км в час и огромни над 15-метрови вълни, при минусови температури и тежки условия. Спасителната операция е била проведена от кораба Thor Magna.

Сигналът за помощ е подаден на около 450 км от Сейнд Джон, в близост до канадските брегове и Халифакс. Последвала е спасителната операция, в която са участвали кораби и хеликоптери. Природното бедствие е засегнало още няколко яхти и няма сериозни пострадали моряци, като за съжаление „Фурия“ е единствената, която е била потопена. Помогнала е и бързата реакция на канадските власти, които веднага са изпратили хеликоптери и самолети на мястото. "Може да кажем, че това е страхотен ден, защото петима души в крайна сметка бяха спасени от една доста тежка ситуация. Те са в безопасност и ще могат да се приберат вкъщи при семействата си и на близките си" заяви въздушният координатор на Съвместния спасителен координационен център в Халифакс Марк Сосиер пред сайта CBS news.

"Няма много моряци, които да се справят с такива условия" заяви директорът на състезанието Джон Люис, който благодари на канадските власти за своеврменната реакция.

Още информация можете да прочетете :

http://www.moreto.net/novini.php?n=353198

Важни публикации
Последни постове
Търсене по тагове
Последвайте ни
  • Facebook App Icon
  • Twitter App Icon
  • Google+ App Icon
bottom of page