top of page

Продължава околосветското плаване с яхта на д-р Васил Куртев от Каварна

Трикратният носител на най-високото отличие за морско ветроходно постижение - Златен глобус, д-р Васил Куртев от Каварна, е в поредния етап на околосветското си плаване с яхтата „Одесос”.

След близо едномесечна подготовка за пресичане на Индийския океан д-р Куртев днес е напуснал пристанище Лангкави, Малайзия и се е отправил в открито море.

Синът му Иван Куртев, който поддържа постоянна сателитна връзка с баща си, разказа, че плаването от Бали до Лангкави е било доста трудно с много слаби и непостоянни ветрове и е отнело на мореплавателя далеч повече време от очакваното. Въпреки това 79-годишният яхтсмен е успял да си почине и е събрал сили за следващия етап. През първата му част трябва да пресече Бенгалския залив и да мине близо покрай Шри Ланка и южния край на Индия. След това идва Арабско море, заливът Аден и Червено море, преди да стигне Суецкия канал. Това са все места, където ще трябва да се съобразява не само с предизвикателствата на морето и времето, но и с човешкия фактор в един много нестабилен геополитически район, сподели Иван Куртев.

На 22 януари, в неделя, д-р Васил Куртев ще навърши 80 години в открито море. Неговите близки ще отпразнуват юбилея му от разстояние и заедно като се прибере в България през идната пролет. Ние от Шиптехникс пожелаваме на д-р Васил Куртев, здраве и попътен вятър за по бързо и благополучно завръщане при семейството и родината.

Карта на маршрута  на д-р Васил Куртев

Важни публикации
Последни постове
Търсене по тагове
Последвайте ни
  • Facebook App Icon
  • Twitter App Icon
  • Google+ App Icon
bottom of page