top of page

80-годишен мореплавател се завърна във Варна след околосветско пътешествие

80-годишен мореплавател се завърна във Варна, след като направи околосветско пътешествие с яхтата си "Одесос", съобщава БТА.

Пътуването, при което д-р Васил Куртев изминал 26 000 морски мили, започнало на 5 август 2015 г. "Имах мечта и я изпълних, аз съм щастлив човек", бяха първите думи на Куртев, изречени, след като привърза лодката си на кея на Морската гара.

Морският вълк разказа, че по време на плаването е имало доста трудни моменти. Автопилотът му се повредил по средата на Атлантическия океан. На други места срещал проблеми с платната, а двигателят му отказвал на няколко пъти.

"Който не е ходил в морето, той не се е молил на Бога", каза Куртев в отговор на въпроса как се е борил с възникналите трудности. След това уточни, че най-трудно му е било в Червено море, където освен безветрие, а после силен вятър, го застигнала и пясъчна буря.

"По света има много красиви места, но на мен най-много ми допаднаха Маркизките острови", каза още Куртев.

Д-р Васил Куртев изработил сам 11-метровата си яхта, с помощта на брат си Неделчо. Сам поема и разходите за пътешествието.

Куртев е носител на три награди "Златен глобус" на фондация "Кор Кароли". По време на настоящото плаване той посреща 80-ия си юбилей в Индийския океан.

Така се превръща в най-възрастния българин, обиколил света сам с яхта.

Важни публикации
Последни постове
Търсене по тагове
Последвайте ни
  • Facebook App Icon
  • Twitter App Icon
  • Google+ App Icon
bottom of page